Κότες πίνουν νερό

Κότες πίνουν νερό

Το κάθε πτηνό λόγω της συστάσεως της τροφής του (και ειδικότερα σε συνθήκες εγκλωβισμού και χρήση τυποποιημένης τροφής) πίνει νερό πολλές φορές την ημέρα, έτσι μία μόλυνση του νερού μεταδίδεται πολύ γρήγορα σε μεγάλο αριθμό πτηνών. Η πηγή του νερού επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητά του και πολλές φορές η περαιτέρω κατεργασία του με π.χ. χλωρίωση πρέπει να γίνει σωστά και με την σωστή δοσολογία. Πολλές φορές η πηγή του νερού είναι απαλλαγμένη μολύνσεων και μικροβίων αλλά το δίκτυο, οι δεξαμενές και οι ποτίστρες που χρησιμοποιούμε αποτελούν εστίες μολύνσεως. Εάν οι δεξαμενές δεν έχουν αεροστεγή καπάκια, σκόνη, μύγες, διάφορα έντομα ακόμα και ποντίκια μπορούν να μπουν στην δεξαμενή και να μολύνουν το πόσιμο νερό.

Συχνός καθαρισμός και απολυμάνσεις των δεξαμενών και ποτιστρών με βραστό νερό, ατμό ή κάποιο ισχυρό απολυμαντικό είναι απαραίτητος.

Προσοχή χρειάζεται, στην περίπτωση απολυμαντικών, στις οδηγίες χρήσεως και στο ξέβγαλμα, ούτως ώστε να μην έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα με πιθανές δηλητηριάσεις των πτηνών από τυχόν υπολείμματα των απολυμαντικών.

Συνήθως ένα καλό καθάρισμα με χλωρίνη, τρίψιμο με σκληρή βούρτσα και καλό ξέβγαλμα με καθαρό νερό κάθε 15 ημέρες είναι αρκετό.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

*