Ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των Perching ducks, μία οικογένεια αγριόπαπιων με πολύ μεγάλη ποικιλία μεγέθους και χρωματισμών. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα σχεδόν κουρνιάζουν πάνω σε δέντρα και φωλιάζουν σε φωλιές μέσα σε κουφάλες δέντρων. Τα αρσενικά είναι κατά κανόνα πολύχρωμα ενώ τα θηλυκά καθόλου. Την εποχή της πτερόρροιας, μετά το μεγάλωμα των νεοσσών, τα αρσενικά χάνουν τον χρωματισμό τους και μοιάζουν περισσότερο με τα θηλυκά τους.

Ονομασίες

Mandarin duck (aix galericulata)
Mandarin, Mandarinente (German), Canard mandarin (French), Pato mandarín (Spanish), Mandarijneend (Dutch), Mandarinand (Swedish)

Γενικά και περιγραφή
Η πολύ γνωστή επίσης, πανέμορφη και περιζήτητη σε όλες τις συλλογές και φάρμες υδροβίων Μανταρίνα.

αρσενική Mandarin duck

Είναι πολύχρωμη αγριόπαπια με το αρσενικό πολύ έντονα χρωματισμένο με το πάνω μέρος του κεφαλιού και του λοφίου σε συνδυασμούς μαύρου με γυαλιστερό βαθύ πράσινο, φτερά στον λαιμό μπρουντζοκόκκινα. Τα καστανά του μάτια περιβάλλονται από ένα λευκό μπάλωμα που επεκτείνεται προς τα πίσω μέχρι την βάση του λοφίου. Έχει στήθος γυαλιστερό καφέ, ράμφος κόκκινο και πόδια κίτρινα.

Το θηλυκό έχει γκρίζο κεφάλι με άσπρο μπάλωμα γύρω από τα μάτια που επεκτείνεται ως τον σβέρκο, γκρίζο ράμφος και πόδια καστανοκίτρινα.

θηλυκή Mandarin duck

Το πλάτος των φτερούγων τους δεν ξεπερνά τα 45 εκ.

Εξάπλωση
Η καταγωγή τους είναι από την Β.Α. Ασία, τα νοτιοανατολικά της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, την βορειοανατολική Κίνα και την Ιαπωνία όπου συναντάται σε μεγάλα κοπάδια.
Τα πτηνά της Ιαπωνίας δεν μεταναστεύουν ενώ τα υπόλοιπα Ασιατικά πτηνά μεταναστεύουν νοτιότερα προς την ανατολική Κίνα.
Έχουν παρατηρηθεί και εποχιακά στην βορειοανατολική Ινδία, το Χονγκ Κόνγκ και την Μπούρμα. Πτηνά που έχουν διαφύγει από συλλογές έχουν παρατηρηθεί στην βόρειο Αμερική και την Ευρώπη.

Φυσικό περιβάλλον
Μικρές λίμνες, ποτάμια, έλη και βάλτους σε πυκνά δάση, ιδίως με μικρά νησάκια για την αναπαραγωγή τους.

Λεπτομέρεια θηλυκού

Διατροφικές συνήθειες
Ποικίλλει από βελανίδια και άλλοι καρπούς, σπόρους, φύλλα και ρίζες υδροβίων φυτών, φρούτα, έντομα, μικρά ψαράκια και σαλιγκάρια.

Αναπαραγωγή
Χτίζουν και αυτές την φωλιά τους όπως και οι Καρολίνες όπου γεννούν κατά τον Απρίλιο με Μάιο.

Αναπαραγωγική ηλικία
Ωριμάζουν μετά τον ένα χρόνο.

Αριθμός αυγών
9 – 12 λευκά αυγά.

Διάρκεια επώασης
Το θηλυκό επωάζει για 28 – 30 μέρες περίπου.

λευκή Mandarin duck

Υπάρχει και σε λευκό και καστανό χρωματισμό.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

*