Μεγαλόσωμα και μεγαλοπρεπή πτηνά των λιμνών και ποταμών. Έχουν ομοιόμορφο λευκό χρωματισμό και τα δύο φύλα.

Χαρακτηριστικό τους ο πολύ μακρύς λαιμός που φτάνει και ξεπερνάει το μήκος του σώματος. Οι νεοσσοί τους είναι συνήθως ανοιχτό καστανό ή γκρίζοι και σπανιότερα λευκοί.

Τα ζευγάρια έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς και συνήθως εφ’ όρου ζωής.

Ονομασίες

Mute swan (cygnus olor). Λευκός (κοινός) κύκνος
Cisne mudo (Spanish), Cisne Vulgar (Spanish), Cygne muet (French), Cygne tuberculé (French), Höckerschwan (German), Knobbelzwan (Dutch), Knölsvan (Swedish), Polish Swan, White Swan.

Γενικά και περιγραφή
Aποτελούν τον κυριότερο εκπρόσωπο του είδους και συναντάται σε πολλές συλλογές σε φάρμες στην Ελλάδα καθώς είναι Ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πτηνό. Είναι μεγαλοπρεπείς με τεράστιο μέγεθος, και πλάτος πτερύγων που φτάνει τα 2.40 μέτρα, κατάλευκο πτέρωμα και πολύ μακρύ κομψό λαιμό. Είναι ο βαρύτερος κύκνος και μπορεί να ξεπεράσει τα 20 κιλά βάρους. Χαρακτηριστικό του είδους είναι το ροδοκόκκινο ράμφος με την μαύρη λωρίδα στην βάση του και τα μαύρα πόδια. Στην βάση του ράμφους έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό καρούμπαλο πού είναι μεγαλύτερο στο αρσενικό.

Παρόλη την ονομασία τους (mute = άφωνος, βουβός) επικοινωνούν με διάφορους συριγμούς, γρυλίσματα και σφυρίγματα.

Εξάπλωση
Κατά την αναπαραγωγική περίοδο στην Ευρώπη (στην Βρετανία θεωρούνται ακόμα βασιλικά πτηνά, ιδιοκτησίας του Στέμματος), και την εύκρατη ζώνη μεταξύ του 40ου και 60ου παραλλήλου. Περιλαμβάνεται η Αγγλία, η Ολλανδία, η νότια Σουηδία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ρωσία, Μικρά Ασία και      ανατολικότερα η Μογγολία και η Μαντζουρία. Σε ήπιους χειμώνες δεν μεταναστεύουν συνήθως, και σε βαρυχειμωνιά μεταναστεύουν νοτιότερα προς τις Μεσογειακές χώρες και την νοτιοδυτική Ασία. Πολλοί λευκοί κύκνοι έχουν μεταφερθεί από τους ανθρώπους στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και τις Η.Π.Α.

Φυσικό περιβάλλον
Συναντάται σε λίμνες, ρυάκια, ποτάμια και γενικά κοντά σε μεγάλες επιφάνειες γλυκού νερού, αλλά και σε προστατευμένες παραθαλάσσιες περιοχές. Έχει συνηθίσει να ζει κοντά στον άνθρωπο σε λίμνες, πάρκα και δασικά καταφύγια.
Διατροφικές συνήθειες
Κυρίως τρέφεται με τα φυλλώματα υδροβίων φυτών και διάφορους σπόρους, καθώς επίσης και με μικρά αμφίβια, μαλάκια, σκουλήκια, έντομα, νύμφες εντόμων και μικρά ψαράκια.

Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική τους περίοδος αρχίζει αρχές Απριλίου και τελειώνει τον Μάιο. Το ζευγάρι χτίζει μία τεράστια φωλιά, μέσα ή κοντά στο νερό, από κλαδιά και φύλλα σχηματίζοντας έναν σωρό ύψους 1.00 – 1.50 μέτρου όπου το θηλυκό γεννάει και κλωσάει. Κατά την διάρκεια της επώασης ο αρσενικός εκτελεί χρέη φύλακα και επιτίθεται σε όποιον πλησιάσει την φωλιά. Οι νεοσσοί κολυμπούν από την πρώτη ημέρα αλλά πολύ συχνά η μητέρα τα κουβαλάει στην ράχη της.

Αναπαραγωγική ηλικία
Ωριμάζουν μετά τα 3 χρόνια.

Αριθμός αυγών
Το θηλυκό γεννάει 5 – 7 γκριζόλευκα αυγά, σε υπερυψωμένη φωλιά που κατασκευάζει το θηλυκό από ξερόκλαδα και φύλλα.

Διάρκεια επώασης
35 με 36 ημέρες από το θηλυκό μόνο. Οι νεοσσοί αργούν να ανεξαρτητοποιηθούν και συχνά ξεχειμωνιάζουν με τους γονείς τους.

Tags: , , , , ,

1 Comment on Mute Swan

  1. VASILIS says:

    Ενδιαφέρομαι για κύκνους και κότες wyandotte silver

Leave a Reply to VASILIS Cancel reply

*