Οι μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες απασχολούν μονίμως έμπειρους κτηνιάτρους οι οποίοι παρακολουθούν τα πτηνά και εφαρμόζουν προληπτική ιατρική και εμβολιασμούς που ο απλός ερασιτέχνης είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθήσει.

Οι εμβολιασμοί πρέπει να ξεκινήσουν από τις πρώτες μέρες ζωής των νεοσσών, με συγκεκριμένο πρόγραμμα π.χ. την τρίτη μέρα, την δέκατη, την τριακοστή κ.λ.π. πράγμα που καθιστά αδύνατη την εφαρμογή του σε κάποια ερασιτεχνική φάρμα χωρίς κάθετη παραγωγή. Η οργανωμένη μονάδα ξεκινάει τον κύκλο με μερικές χιλιάδες νεοσσούς, εφαρμόζοντας προληπτικούς εμβολιασμούς και αντιβιώσεις σε τακτά διαστήματα μέχρι το τέλος του κύκλου.

Ο ερασιτέχνης μπορεί να έχει εκκολάψεις κάθε μέρα και να ανατρέφει νεοσσούς ποικίλων ηλικιών, πράγμα που κάνει πολύ δύσκολη την εφαρμογή κάποιου συγκεκριμένου εμβολιαστικού ή φαρμακευτικού προγράμματος.

Υπάρχουν φυσικά κάποιοι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί που είναι σχετικά εύκολο να γίνουν όπως για την ψευδοπανώλη αλλά το πλήρες πρόγραμμα είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να γίνει από τον ερασιτέχνη.

Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η περιοδική αποπαρασίτωση με ένα καλό ανθελμινθικό, που εφαρμόζεται εύκολα στο πόσιμο νερό, και η χρήση κάποιων αντικοκκιδιακών, που μπορεί να προστεθούν στην τροφή τους.

Παρότι η διάγνωση των διαφόρων ασθενειών είναι καθαρά θέμα εξειδικευμένου σε πτηνά κτηνιάτρου, με σχετική παρατήρηση μπορούμε να διαπιστώσουμε διάφορα προβλήματα που πιθανά να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας ή να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο μας σχετικά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ
Παρακάτω είναι μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζονται και τα οποία μπορεί να έχουν τις εξής αιτίες:

Απώλεια βάρους με πιθανές αιτίες εσωτερικά ή εξωτερικά παράσιτα, φτωχή διατροφή, ηπατική ή νεφρική βλάβη, φυματίωση, δηλητηρίαση, κοκκιδίωση, έλλειψη πόσιμου νερού και υψηλά ποσοστά αμμωνίας στο κοτέτσι.

Διάρροια με πιθανές αιτίες κολοβακτηρίδια, κοκκιδίωση, σαλμονέλωση, εντερίτιδα, αλλαγή τροφής ή διατροφή με πολλά λαχανικά και εσωτερικά παράσιτα.

Απώλεια πτερώματος με πιθανές αιτίες εξωτερικά παράσιτα, εποχή πτερόρροιας, πτωχή διατροφή, καυγάδες μεταξύ των πτηνών ή και μακριά σπιρούνια του κόκορα.

Μειωμένη ωοπαραγωγή  με πιθανές αιτίες την απώλεια βάρους, κακή διατροφή, αλλαγή κοτετσιού και συνθηκών γενικά, πτηνά μικρής ηλικίας, μικρή διάρκεια ηλιοφάνειας, απώλεια αυγών από αρουραίους ή καρακάξες, εξωτερικά παράσιτα, βρογχίτιδα, αλλά και φάγωμα των αυγών από τις ίδιες τις κότες.

Αναπνευστικοί ήχοι με πιθανές αιτίες μυκόπλασμα, βρογχίτιδα, ασπεργίλλωση, υψηλά ποσοστά αμμωνίας ή εσωτερικά παράσιτα.

Μη γόνιμα αυγά με πιθανές αιτίες γέρικο κόκορα ή δυσανάλογα πολλά κοκόρια, πυκνό πτέρωμα στην κοιλιά του θηλυκού.

Γόνιμα αυγά αλλά ψόφιοι νεοσσοί στο αυγό με πιθανές αιτίες πολλή υγρασία επώασης ή λίγη υγρασία εκκόλαψης, φτωχή διατροφή γεννητόρων, κακή αποθήκευση αυγών, χτυπημένα αυγά, ξεκίνημα της επωάσεως από την κότα πριν την συλλογή των αυγών, υψηλό βακτηριακό φορτίο στις φωλιές, σαλμονέλωση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι τα εξής:

Νωθρότητα, πεσμένο κεφάλι, λευκή διάρροια και πιθανά αίμα στις κουτσουλιές προκαλείται συνήθως από παρασιτικά κοκκίδια (κοκκιδίωση) και προσβάλλει όλα τα πτηνά μεγαλύτερα των τριών εβδομάδων. Αντιμετωπίζεται με αντικοκκιδιακό στο νερό, αντικατάσταση της στρωμνής με καθαρή και στεγνή και για ισόβιο προστασία με εμβολιασμό.

Νωθρότητα, πεσμένο κεφάλι και κίτρινη διάρροια προκαλείται συνήθως από παράσιτο heterakis (ιστομονίαση) και προσβάλλει συνήθως τις γαλοπούλες, τους φασιανούς και τις φραγκόκοτες, και σπανιότερα τις κότες. Χρόνια ασθένεια των παγωνιών.

Λευκή διάρροια, αίσθημα δίψας και ξαφνικοί θάνατοι προκαλείται συνήθως από Salmonella pullorum και προσβάλλει συνήθως νεοσσούς μέχρι τριών εβδομάδων. Τα ώριμα πτηνά παραμένουν φορείς.

Νωθρότητα, πρασινωπή διάρροια και αναπνευστική δυσκολία προκαλείται συνήθως από παρασιτικά σκουλήκια. Προσβάλλει όλα τα πτηνά και αντιμετωπίζεται με κατάλληλα φάρμακα.

Νωθρότητα, εμφανή εξωτερικά παράσιτα στην κοιλιά, κηλίδες αίματος στα αυγά και λερωμένα λειριά προκαλείται συνήθως από εξωτερικά παράσιτα και
ακάρεα. Προσβάλλει όλα τα πτηνά και αντιμετωπίζεται με κατάλληλα παρασιτοκτόνα φάρμακα.

Φταρνίσματα, ρινική καταρροή, αφρώδη εκκρίματα στα μάτια, ρογχώδης αναπνοή και πρησμένα ιγμόρεια προκαλούνται συνήθως από μυκοπλάσμωση. Προσβάλλει κότες, γαλοπούλες, παγώνια, φασιανούς και πάπιες. Εάν η κατάλληλη θεραπεία δεν αποδώσει θα πρέπει να θανατώνονται τα προσβεβλημένα πτηνά.

Καστανωπή διάρροια, αργή σωματική ανάπτυξη και πτερώματος προκαλείται συνήθως από εντερίτιδες και προσβάλλει όλα τα πτηνά μεγαλύτερα των πέντε ημερών.

Παράλυση μίας πλευράς (πόδι και φτερούγα) προκαλείται από την ασθένεια Marek σε κότες. Κατάλληλος εμβολιασμός αποτρέπει την εμφάνιση της ασθένειας. Προσβεβλημένα πτηνά πρέπει να θανατώνονται.

Τυρώδης ουσία στο στόμα και λάρυγγα προκαλείται από τριχομονάδες και προσβάλλει όλα τα πτηνά.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Παρακάτω περιγράφονται επιγραμματικά οι συνηθέστερες ασθένειες των ορνίθων.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ
Παθολογική Γρίπη των Πτηνών (Avian influenza – AI)
Η Παθολογική Γρίπη των Πτηνών είναι μια λοιμώδης ασθένεια από ιό, των άγριων πτηνών, ορνίθων και γαλόπουλων με παγκόσμια εμβέλεια. Μεταδίδεται ταχύτατα από τον αέρα, τις ακαθαρσίες, τους ανθρώπους, τα αυτοκίνητα, τις μύγες, τα σκουπίδια, τα έντομα και από ψόφια μολυσμένα πτηνά.

Η μόλυνση μπορεί να γίνει μέσω του πεπτικού συστήματος και από την επαφή με μολυσμένα πτηνά. Τα πτηνά που αναρρώνουν παραμένουν φορείς του ιού για αρκετές εβδομάδες.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως αναπνευστικά, έλλειψη κινητικότητας, διάρροια και σε οξεία προσβολή το πρήξιμο του προσώπου, η κυάνωση και η αφυδάτωση με αναπνευστική δυσκολία. Δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο έμφαση στην υγιεινή και διαχωρισμό των πτηνών ανά ηλικία και είδος.

Fowl Pox – FP
Είναι μια λοιμώδης ασθένεια από ιό, με σχετικά αργή εξάπλωση, των ορνίθων κάθε ηλικίας. Από τα περιστέρια επίσης μπορεί να μεταδοθεί στις όρνιθες και τις γαλοπούλες. Μεταδίδεται με τον αέρα ή από μολυσμένα κουνούπια και μολυσμένες ψείρες. Από τον μολυσμένο αέρα ενός ορνιθώνα περνάει στο αίμα μέσω του επιπεφυκότος του ματιού, από πληγές του δέρματος ή μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Τα κλινικά συμπτώματα είναι εξανθήματα και πληγές στις περιοχές χωρίς φτερά (κεφάλι, πόδια, κοιλιά κ.λ.π.), ατονία και αργή ανάπτυξη με αργή εξάπλωση στο κοπάδι είναι επίσης τυπικά συμπτώματα. Οι πληγές θεραπεύονται μετά από δύο εβδομάδες. Οι πληγές είναι δύο ειδών, οι στεγνές πληγές του δέρματος και οι υγρές που δημιουργούνται στο στόμα, τον φάρυγγα, τον λάρυγγα και την τραχεία, ελκώδους μορφής συνοδευόμενες από πρήξιμο.

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος με κατάλληλα εμβόλια, με βελονάκι στην φτερούγα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Τοπική εφαρμογή των πληγών με κατάλληλο φάρμακο (silver nitrate) και αντιβίωση στο νερό για 2 – 3 ημέρες, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριδιακών λοιμώξεων.

Λοιμώδης Βρογχίτις (Infectious Bronchitis)
Μία οξεία και πολύ μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού των ορνίθων που μεταδίδεται από τον αέρα, μολυσμένες τροφές, μολυσμένα ψόφια πτηνά και μολυσμένα τρωκτικά. Τα κλινικά συμπτώματα είναι μία γενική αδιαθεσία, μάζεμα των φτερών, καταρροή από τα μάτια και τα ρουθούνια και δυσκολία στην αναπνοή. Πληγές δημιουργούνται στην αναπνευστική οδό και μολυσμένα έμβρυα ψοφάνε μέσα στο αυγό και δεν εκκολάπτονται.

Τα συμπτώματα σε νεαρά πτηνά αρχίζουν με μία επιπεφυκίτιδα, ακολουθεί καταρροή από την μύτη και τυρώδεις σχηματισμοί στην τραχεία που αυξανόμενοι προκαλούν ασφυξία. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία αλλά αντιβίωση για 3 – 5 ημέρες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριδιακών λοιμώξεων. Απαραίτητη η καλή υγιεινή και η καθαριότητα.

Λαρυγγοτραχειίτις (Laryngotracheitis)
Μία πολύ μεταδοτική ασθένεια από ιό των ορνίθων και των φασιανών. Χαρακτηρίζεται από σοβαρή αναπνευστική δυσκολία και αιμορραγούντα έλκη της τραχείας, που εμφανίζεται συνήθως σε πτηνά μεγαλύτερα από 14 εβδομάδες. Τα πτηνά που αναρρώνουν παραμένουν φορείς του ιού για μεγάλο διάστημα.

Μεταδίδεται από πτηνό σε πτηνό, από επαφή με μολυσμένους χώρους, από μολυσμένα ρούχα, παπούτσια κ.λ.π. Τα αρχικά συμπτώματα είναι καταρροή από τα μάτια, ακολουθεί μειωμένη κινητικότητα λόγω δυσκολίας στην αναπνοή, βήχας, φτάρνισμα και κούνημα του κεφαλιού για να απομακρύνουν τα έλκη από την αναπνευστική οδό. Τα πτηνά τεντώνουν τον λαιμό προσπαθώντας να αποφράξουν την τραχεία και να διευκολύνουν την αναπνοή δημιουργώντας έναν χαρακτηριστικό συριγμό (σφύριγμα). Με το βήξιμο αποβάλλουν ματωμένους θρόμβους από την τραχεία. Πολλά πτηνά ψοφάνε από ασφυξία.

Η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη. Χορηγούμε αντιβιοτικά και εμβολιάζουμε τα μη προσβληθέντα πτηνά.

NewCastle Disease
Μία πολύ οξεία και άκρως μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού των πτηνών κάθε ηλικίας, με μεγάλη θνησιμότητα σε νεαρά πουλιά. Όλα τα πτηνά κάθε ηλικίας είναι ευάλωτα σε αυτή την νόσο. Μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών στα άτομα που έρχονται σε επαφή με το μικρόβιο (εργαστήρια ή μονάδες εμβολιασμού).

Μεταδίδεται με τον αέρα, από μολυσμένα παπούτσια, ρούχα, μεταφορικά τροφών, επισκέπτες και άγρια πουλιά. Η μόλυνση περνάει και στα αυγά, αλλά τα μολυσμένα έμβρυα ψοφάνε πριν εκκολαφθούν.

Τα κλινικά συμπτώματα είναι η ξαφνική παρουσία της που μεταδίδεται γρήγορα σε όλο το κοπάδι, δυσανεξία, γουργούρισμα με την αναπνοή, τρεμούλιασμα, υδαρής ρινική καταρροή, δυσκολία στην ανάσα, πρήξιμο του προσώπου, παράλυση, τρεμούλιασμα και περιστροφή του λαιμού και οξεία φλεγμονή όλων των αναπνευστικών διόδων.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά η χορήγηση αντιβιοτικών για 3 με 5 ημέρες αποτρέπουν τις δευτερογενείς βακτηριδιακές μολύνσεις (e.coli). Πρόληψη με εμβολιασμό.

M. Gallisepticum (MG)
Μεταδοτική νόσος ορνίθων, θηραματικών πτηνών, περιστεριών και στρουθόμορφων κάθε ηλικίας που επηρεάζει περισσότερο τα νεαρά πτηνά. Μεταδίδεται άμεσα με την επαφή μεταξύ πτηνών και έμμεσα από σταγονίδια κατά την εκπνοή (έμμεση επαφή). Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, αφρώδη έκκριση στα μάτια, και πρησμένα ιγμόρεια. Τα μολυσμένα πτηνά παρουσιάζουν αναπνευστικό ρόγχο, φταρνίσματα και γύρισμα του κεφαλιού τους.

Mπορεί η μετάδοση της νόσου να είναι πολύ αργή στο υπόλοιπο κοπάδι ή οξεία. Τα θεραπευμένα πτηνά παραμένουν φορείς της νόσου.

Η θεραπεία είναι η χορήγηση ερυθρομυκίνης, τυλοζίνης, σπεκτινομυκίνης και λινκομυκίνης στην τροφή, στο νερό ή ενέσιμα.

Φυματίωση (Avian Tuberculosis)
Χρόνια και αργά μεταδιδόμενη μολυσματική ασθένεια των ώριμων πτηνών που προκαλείται από ένα βακτήριο. Η μετάδοση συνήθως γίνεται σε μολυσμένο περιβάλλον από τα περιττώματα μολυσμένων πτηνών. Μεταδίδεται από πτηνό σε πτηνό, από ζώο σε πτηνό και από πτηνό σε ζώο.

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, γενική δυσανεξία και τα λειριά γέρνουν και χλομιάζουν. Δεν υπάρχει θεραπεία και απαιτείται του θανάτωση του κοπαδιού, καταπολέμηση των τρωκτικών και πλήρης απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

Λοιμώδης Κόρυζα (Infectious Coryza)
Οξεία και χρόνια μολυσματική νόσος του αναπνευστικού που προσβάλλει όρνιθες, φασιανούς και φραγκόκοτες που προκαλείται από ένα βακτήριο. Χαρακτηρίζεται από επιπεφυκίτιδα, καταρροϊκή φλεγμονή των βλεννωδών μεμβρανών της άνω αναπνευστικής οδού (ρουθούνια, ιγμόρεια, και άνω τραχεία), φτέρνισμα, πρήξιμο του προσώπου και μειωμένη ωοπαραγωγή. Μεταδίδεται από πτηνό σε πτηνό, συνηθέστερα από μολυσμένη τροφή και νερό. Τα θεραπευμένα πτηνά παραμένουν φορείς

Τα κλινικά συμπτώματα είναι το πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο και το λειρί, πηχτή κολλώδης ρινική καταρροή (με άσχημη οσμή) και δυσκολία στην αναπνοή, μείωση στην κατανάλωση τροφής και νερού, καθώς και ωοπαραγωγής. Η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες εάν συνδυάζεται με mycoplasma gallisepticum.

Η θεραπεία συνήθως είναι με sulfadimethoxine, sulfamethazine, sulfamerazine ή erythroymcin (Gallimycin).

Localized Pasteurellosis
Χρόνια μεταδοτική ασθένεια των ορνίθων που προκαλείται από ένα βακτήριο. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του προσώπου και του λειριού. Η μετάδοση γίνεται από πτηνό σε πτηνό και από επαφή με μολυσμένο περιβάλλον (συνήθως μετά από ξέσπασμα fowl cholera).

Η μόλυνση συνήθως εισέρχεται στους ιστούς του πτηνού μέσω των βλεννωδών μεμβρανών του φάρυγγα ή της άνω αναπνευστικής οδού, αλλά μπορεί επίσης να εισέλθει μέσω  επιφανειακών τραυμάτων. Γάτες και άλλα μικρά ζώα συντηρούν pasteurella στο στόμα τους και μολύνουν τα οικόσιτα πτηνά. Η ασθένεια μεταδίδεται αργά με πολύ μικρή θνησιμότητα και μικρή μείωση ωοπαραγωγής.

Τα μολυσμένα πτηνά παρουσιάζουν πρησμένο πρόσωπο ή λειρί, ρινική καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή και εάν η μόλυνση είναι στο μέσο ους, αστάθεια. Η θεραπεία είναι με sulfadimethoxine (SDM), sulfamerazine, sulfamethazine και sulfaquinoxaline.

ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (VIRAL DISEASES)

Avian Encephalomyelitis
Βασικά ιογενής μόλυνση ορνίθων, γαλόπουλων και φασιανών. Ο ιός αναπτύσσεται στον κρόκο του αυγού και στον εγκέφαλο των εμβρύων μέσα στο αυγό.  Πιο συνήθης σε κοτόπουλα μεταξύ ηλικίας 1 και 6 εβδομάδων. Μολυσμένα κοτόπουλα ηλικίας μεγαλύτερης των 5 εβδομάδων συνήθως αναπτύσσουν αντισώματα, χωρίς εμφανή κλινικά συμπτώματα την στιγμή της μόλυνσης.

Η μόλυνση μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο, αλλά συνηθέστερα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι από την μητέρα μέσω του αυγού στον νεοσσό, αλλά και επαφή με άμεση επαφή μεταξύ μολυσμένων νεοσσών με υγιείς ή έμμεση με την επαφή με μολυσμένη στρωμνή, τροφή ή νερό. Ο ιός μπορεί να επιζήσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες στα περιττώματα.

Τα κλινικά συμπτώματα παρουσιάζονται μεταξύ της ηλικίας της 7ης και 10ης ημέρας. Tρεμουλιάσματα του κεφαλιού υποδηλώνουν την μόλυνση του κοπαδιού.

Τα μολυσμένα πτηνά αρχικά παρουσιάζουν μια απαθή έκφραση στα μάτια, ακολουθεί προοδευτικός αποσυντονισμός κινήσεων, λυγισμός των ποδιών (κάθισμα), τρεμούλιασμα του κεφαλιού και του λαιμού και τελικά παράλυση ή  γενική κατάπτωση. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά με έλεγχο αντισωμάτων.

Δεν υπάρχει θεραπεία σε οξεία ξεσπάσματα της ασθένειας. Ο έλεγχος είναι μέσω προφύλαξης μόνο. Τα προσβεβλημένα πτηνά θα πρέπει να θανατώνονται και να αποτεφρώνονται. Ως μέτρο προφύλαξης θα πρέπει τα προς εκκόλαψη αυγά να προέρχονται από γονείς με ανοσία που επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο εμβολιασμό.

Coronaviral enteritis
Η Coronaviral enteritis είναι μια οξεία και πολύ μεταδοτική ασθένεια των γάλων κάθε ηλικίας. Μεταδίδεται με απορρόφηση από μολυσμένα υλικά και την κατάποση επιμολυσμένης τροφής. Δεν μεταδίδεται μέσω του αυγού, αλλά από άμεση και έμμεση επαφή. Tα άρρωστα πτηνά κρυώνουν, τερετίζουν και αποζητούν την ζέστη. Άλλα συμπτώματα είναι δυσανεξία, απώλεια ορέξεως και βάρους, διάρροια, αφυδάτωση, κυάνωση και τελικά θάνατος. Η θεραπεία συνίσταται σε χορήγηση αντιβιοτικών και βιταμινών στην τροφή τους.

Egg drop Syndrome
Η ασθένεια Egg drop syndrome είναι μεταδοτική νόσος των ωοπαραγωγικών ορνίθων και την χαρακτηρίζει το πολύ λεπτό κέλυφος των αυγών ή και η έλλειψη κελύφους. Δεν υπάρχει επιτυχής φαρμακευτική θεραπεία, παρά μόνο αποφυγή μετάδοσης με την απολύμανση των εκκολαπτικών μηχανών. Μετά την επόμενη πτερόρροια συνήθως η αυγοπαραγωγή αποκαθίσταται.

Equine Encephalitis in Birds
Μεταδοτική ασθένεια των πτηνών, θηλαστικών, ίππων και ανθρώπων προκαλούμενη από ιό. Φορείς του ιού είναι τα μολυσμένα με τον ιό κουνούπια. Τα συμπτώματα είναι ανορεξία, δυσκολία στην βάδιση και παράλυση.  Απαιτείται εμβολιασμός των πτηνών σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 εβδομάδων.

Infectious Bursal Disease
Οξεία μεταδοτική ασθένεια νεαρών ορνίθων που χαρακτηρίζεται από ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, λευκά και υδαρή περιττώματα, δυσανεξία και φλεγμονή του στήθους. Μεταδίδεται από πτηνό σε πτηνό ή από επαφή με μολυσμένο περιβάλλον. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία παρά μόνο πρόληψη με τον κατάλληλο εμβολιασμό.

Avian lymphoid Leukosis
Νεοπλασματική ασθένεια των ορνίθων που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό μεταστατικών όγκων σε ιστούς και ζωτικά όργανα. Ο ιός έχει μεγάλη περίοδο επώασης του και για αυτόν τον λόγο παρατηρείται μετά την ηλικία των 16 εβδομάδων. Η ασθένεια προκαλεί προοδευτική αδυναμία, κάμψη και χλόμιασμα του λειριού, πρησμένη κοιλιά και θάνατο. Στα τελικά στάδια εμφανίζεται πρασινωπή διάρροια. Δεν υπάρχει θεραπεία.

Marek’s Disease
Ιογενής νεοπλασματική ασθένεια των ορνίθων που χαρακτηρίζεται από σχηματισμούς όγκων στο νευρικό σύστημα, τα ζωτικά όργανα, τους μύες και τους ιστούς.

Προσβάλλει κοτόπουλα μεταξύ ηλικίας 2 με 16 εβδομάδων. Κατάλληλος εμβολιασμός προφυλάσσει από τον σχηματισμό όγκων αλλά όχι από την μόλυνση. Μολυσμένα πτηνά είναι μόνιμοι φορείς. Δεν υπάρχει θεραπεία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Από την πολυετή προσωπική μου εμπειρία, αλλά και από παρατηρήσεις φίλων μου ερασιτεχνών, η πλειονότητα των περιστατικών που παρουσιάζονται στην χώρα μας αφορούν κυρίως σε αναπνευστικές νόσους που οφείλονται γενικώς σε διάφορα στελέχη μυκοπλασμάτων και σε κοκκιδιώσεις σε νεαρά πτηνά (κόκκινη κουτσουλιά με αίμα).

Για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων μυκοπλασμάτων έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία διάφορες εναλλακτικές θεραπείες ως εξής:

α. στο πόσιμο νερό σκόνη Tylan για 4 ημέρες και στην συνέχεια σκόνη Consumix μαζί με πολυβιταμίνες για άλλες 4 ημέρες.

β. στο πόσιμο νερό σκόνη Lincospectin για 5 ημέρες

γ. στο πόσιμο νερό Baytril για 5 ημέρες

δ. στο πόσιμο νερό σκόνη Denagard για 3 – 5 ημέρες

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις δοσολογίες του κάθε κατασκευαστή και ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τι κάθε άρρωστο πτηνό θα έχει πρόσβαση, αλλά και θα πίνει το νερό με τα φάρμακα.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις και η ενέσιμη Lincospectin έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων κοκκιδιώσεων άριστα αποτελέσματα έχει η χρήση της σκόνης ESB3 στο πόσιμο νερό για 3 ημέρες ή του υγρού Baycox στο πόσιμο νερό.

Tags: , , , , , ,

6 Comments on Ιατροφαρμακευτικά

 1. ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΖΙΝΗΣ says:

  ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ. ΟΤΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΕΚΑΝΕ ΚΥΚΛΟΥΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ. ΤΟ ΠΤΗΝΟ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΟΡΘΙΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΚΑΙ Η ΑΝΩ ΣΙΑΓΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ (ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ). ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ. ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΑ ΤΕΡΑΜΥΚΙΝΗ ΣΕ ΣΚΟΝΗ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΙΖΩ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

 2. thanasis says:

  opios exi ke theli na mou xarisi oti dipotes apo poulia oti ke nane apo kotes papies xines fasianous ke oti alo iparxi exo megalo xoro ke poli latris ke ti metafora taxidromikon dikamou til epikinonia 6976127783 to email [email protected] sas efxaristo poli !

 3. δημος λυπηριδης says:

  γεια σας επικοινωνω απο τη μελβουρνη και εχω καποιο θεμα με τους φασιανους που εκτρεφω ( golden pheasants)!ενα απο τα φετινα πουλια ηλικιας 4 μηνων ξαφνικα το ενα ποδι του γυρισε εντελως αναποδα !ενω το ενα ειναι κανονικα και τα δακτυλα κοιτουν εμπρος στο αλλο ποδι τα δακτυλα κοιτουν πισω !!!φαινεται οτι κατι τρεχει με την κλυδωση του γονατου!!!εχετε καποια πιθανη εξηγη παροτη γνωριζω οτι ειναι δυσκολο εαν οχι αδυνατο η διαγνωση απο email !ευχαριστω

 4. Δημητρης says:

  Γεια σας παρατηρησα καποια συμπτωματα σε μια νεαρη κοτα 3 μηνων το κεφαλι της πεφτει,ενω τ αποδια της παραμενουν τεντωμενα,τα κοπρανα της ειναι κανονικα δεν εχει δειξει καποια αλλη ανωμαλια ουτε στην αναπνοη ουτε αλλου.προφανως εχει να κανει με το νευρικο συστημα.μηπως ειναι αβιταμινοση? Θα την παω στον κτηνιατρο,εσεις εχετε κατι να μου πειτε?
  Ευχαριστω

 5. parus voniatis says:

  Stis kotes mou paroudiastie sto leri tous fouskales mavres me igro mesa!mipos gnirisete i sinandusate kati tetio?

 6. ΚΩΣΤΑΣ says:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
  ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΗ ΠΤΗΝΑ ΚΟΤΕΣ ΚΟΚΚΟΡΙΑ ΚΛΠ,ΕΧΩ ΧΩΡΟ .
  ΚΗΝ 6993016729 ΚΩΣΤΑΣ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Leave a Reply

*