Τα άγρια υδρόβια πτηνά αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία πτηνών με ειδικά και αποκλειστικά χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν σαφώς από όλα τα άλλα είδη των πτηνών. Πολύ διακοσμητικά πτηνά στην κάθε φάρμα πτηνών.

Ζουν αποκλειστικά σε περιοχές με λίμνες, ποτάμια, έλη και στην θάλασσα, και έχουν κατάλληλα προσαρμοστεί για τις συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές αυτές. Τα τρία μπροστινά δάχτυλα είναι ενωμένα με νηκτικές μεμβράνες, με ορισμένες εξαιρέσεις όπως οι χήνες Magpie  και Hawaii, που έχουν πολύ μικρές και λίγο ενωμένες μεμβράνες. Τα αυγά τους είναι λευκά ή γενικά ανοιχτόχρωμα χωρίς κηλίδες, και οι νεοσσοί τους είναι γενικά διαφορετικού χρώματος από των γονέων, και με πυκνό χνούδι.

Την εποχή που μεγαλώνουν τους νεοσσούς τους για 3 με 4 εβδομάδες έχουν το χαρακτηριστικό να ρίχνουν, σχεδόν όλα τα είδη, τα πτητικά φτερά τους (πτερόρροια μετά την εκκόλαψη – έκλειψη), έτσι αδυνατούν να πετάξουν.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως είναι το πεπλατυσμένο ράμφος τους που είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να βρίσκουν την τροφή τους μέσα στο νερό και στον βούρκο του πυθμένα. Καλύπτεται με μία λεπτή μαλακή μεμβράνη και στην άκρη του πάνω ράμφους έχουν ένα είδος μικρού σκληρού νυχιού. Το υπόλοιπο ράμφος έχει μικρά πριονωτά δοντάκια, που χρησιμεύουν για να κόβουν τα χόρτα, να φιλτράρουν την τροφή τους από την άμμο και τον βούρκο, και να πιάνουν μικρά ψαράκια και υδρόβιους οργανισμούς.

Για να αντιμετωπίσουν την ζωή τους στο νερό, έχουν πυκνό αδιάβροχο πτέρωμα, το οποίο συνεχώς καθαρίζουν και αδιαβροχοποιούν  χρησιμοποιώντας ένα είδος λαδιού που παράγεται από έναν αδένα πού βρίσκεται στην κάτω βάση της ουράς τους.

Τα διάφορα είδη των υδροβίων πτηνών συμβιώνουν αρμονικά σε γενικές γραμμές σε μία φάρμα με άλλα υδρόβια πτηνά. Μερικά προβλήματα ίσως παρουσιαστούν κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο.

Τα ώριμα άτομα, αλλά και η νεοσσοί τους χρειάζονται πρόσβαση σε άφθονη χορτοβοσκή.

Οι κυριότεροι υδροβιότοποι της Ελλάδας, είναι ο κόλπος της Άρτας, το δέλτα του Έβρου, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και της Γιάλοβας, το Βουρκάρι, το δέλτα του Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, η λίμνη του Κότσι στην Πελοπόνησσο, η Κορώνεια, η Βόλβη, η Παμβώτιδα, οι Πρέσπες και πολλές άλλες.

Οι κυριότερες ομάδες τους είναι οι κύκνοι, οι αγριόχηνες και οι αγριόπαπιες.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

*