Canada goose (branta canadensis)
Cackling Goose, Canadian Goose, Hutchin’s goose, Bernache du Canada (French), Kanadagans (German), Barnacla canadiense (Spanish), Ganso del Canada (Spanish), Canadese Gans (Dutch), Kanadagås (Swedish)

Ανήκει στην οικογένεια των Northern Geese. Είναι γενικά σκληρά πτηνά και πολύ εύκολα στην διατήρηση τους στην φάρμα μας. Συνήθως είναι ομαδικά αλλά κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο μπορεί να γίνουν επιθετικά και ίσως χρειαστεί να χωριστούν ανά ζεύγος. Ανέχονται μικρές πάπιες στον ίδιο χώρο, αν είναι αρκετά μεγάλος.

Χρειάζονται απαραίτητα κάποια λίμνη και σε ιδανικές συνθήκες ένα ζευγάρι χήνες θα πρέπει να έχει στην αποκλειστική του διάθεση έναν χώρο 250 – 300 τ.μ. εκ των οποίων το 20% η λίμνη.

Είναι βασικά φυτοφάγα πτηνά και χρειάζονται μεγάλες περιοχές βοσκής ή πρέπει να τους παρέχουμε άφθονη φυτική τροφή.

Γενικά και περιγραφή
Η αρχική καταγωγή τους είναι από την Βόρειο Αμερική. Από τον δέκατο έβδομο αιώνα όμως μεταφέρθηκε  και εξετράφη στην Αγγλία και Σουηδία, από όπου διέφυγαν και δημιούργησαν τους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Οι Αγγλικοί πληθυσμοί δεν αποδημούν τον χειμώνα εν αντιθέσει των Σουηδικών που μεταναστεύουν από την νότιο Σουηδία προς τις ακτές της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Τα δύο φύλα έχουν τον ίδιο χρωματισμό  δηλαδή μαύρο λαιμό και πρόσωπο με μία φαρδιά λευκή λωρίδα κάτω από το ράμφος προς το πίσω μέρος του λαιμού και το υπόλοιπο σώμα σε αποχρώσεις του καφέ. Το αρσενικό φτάνει τα 99 εκ. Ενώ το θηλυκό δεν ξεπερνά τα 93 εκ.

Το ράμφος τους είναι μαύρο, τα μάτια σκούρο καστανό, τα πόδια μαύρα.

Το κεφάλι και ο λαιμός είναι μαύρα με λευκά σημάδια στα μάγουλα, από τον λαιμό προς τα μάτια.

Είναι αρκετά επιθετικές αγριόχηνες, ειδικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο, προς άλλες χήνες και κύκνους, αλλά συνήθως δεν πειράζουν τις αγριόπαπιες.

Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη είναι συνήθως και πιο εριστικά.

Είναι αρκετά ανθεκτικές στον χειμώνα και αν γεννηθούν σε κάποιο κατάλληλο και ασφαλή χώρο συνήθως δεν φεύγουν όταν μεγαλώσουν.

Τα περισσότερα είδη τους αναπαράγονται εύκολα αν και η Todd’s (Inferior) και η Aleutian Canada αναπαράγονται πιο δύσκολα.

Εξάπλωση
Branta canadensis canadensis Ανατολικό Καναδά
Branta canadensis leucopareia Aλεούτιες νήσοι
Branta canadensis minima ακτές δυτικού Καναδά
Branta canadensis taverneri χερσόνησος Αλάσκας
Branta canadensis occidentalis νοτιοδυτική Αλάσκα
Branta canadensis fulva νότιες ακτές Αλάσκας, δυτική Βρεταννική Κολούμπια
Branta canadensis parvipes ενδοχώρα Καναδά
Branta canadensis moffitti πεδιάδες του Καναδά
Branta canadensis maxima δυτικές ακτές Αλάσκας
Branta canadensis hutchinsii βόρειο – κεντρικό Καναδά
Branta canadensis interior κεντρικό και ανατολικό Καναδά

Κατά την μεταναστευτική εποχή πετάνε προς τις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α. και στις παράκτιες περιοχές της βορείου Αμερικής. Σε πολύ βαρύ χειμώνα κινούνται ακόμα νοτιότερα.

Χήνες που έχουν ξεφύγει από την αιχμαλωσία έχουν εγκατασταθεί ικανοποιητικά στην βορειοδυτική Ευρώπη (κυρίως η Branta canadensis canadensis) στην Βρετανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, ακόμη και στην Ισλανδία και την Σαρδηνία. Η Branta canadensis maxima στην Νέα Ζηλανδία

Φυσικό περιβάλλον
Ποικίλει, από αραιοφυτεμένες περιοχές σε δασώδεις και από τούνδρα σε σχετικά έρημες περιοχές, συνήθως όμως κοντά σε νερό.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά χορτοφάγες. H τροφή τους αποτελείται από φύλλα, ρίζες, καρπούς υδροβίων φυτών και σπαθόχορτα. Τον χειμώνα επίσης διάφορους σπόρους και φύκια.

Αναπαραγωγή
Ζευγαρώνουν από την άνοιξη που ποικίλλει αναλόγως της περιοχής. Στην Ευρώπη αρχίζει από τον Μάρτιο με Απρίλιο.

Αναπαραγωγική ηλικία
2 – 3 ετών.

Αριθμός αυγών
4 – 7 υπόλευκα αυγά, σε φωλιές συνήθως στο έδαφος κοντά σε νερά ή σε νησίδες κάτω από κάποιο σκέπαστρο (θάμνοι συνήθως) κατασκευασμένες από φύλλα και σκεπασμένες με πούπουλα. Τα θηλυκά πολύ συχνά επιστρέφουν να γεννήσουν στις φωλιές που γεννήθηκαν τα ίδια.

Διάρκεια επώασης
24 – 30 ημέρες περίπου από το θηλυκό, με το αρσενικό σαν φύλακα. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 50 – 85 ημέρες περίπου. Συνήθως παραμένουν με τους γονείς τους μέχρι την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.

 

 

Υβριδισμός
Παρατηρείται με είδη Anser (μπορεί και γόνιμα) και με άλλα είδη Branta.; επίσης έχει παρατηρηθεί με Cygnus atratus – Black swan, Cygnus buccinator – Trumpeter swan, Cygnus cygnus – Whooper swan, Cygnus olor – Mute swan,
Cairina moschata – Muscovy duck και Alopochen aegyptiacus – Egyptian goose και ακόμη πιθανά με Anas platyrhynchos – Mallard.

Ποικιλίες της :

A. Atlantic Canada goose (Branta c. canadensis)
B. Richardson’s Canada goose (Branta c. hutchinsii)
Baffin Island Canada Goose
C. Giant Canada goose (Branta c. maxima)
D. Western (Great Bassin) Canada goose (Branta c. moffitti)
Moffitt Canada Goose, Great Basin Canada Goose
E. Lesser Canada goose (Branta c. parvipes)
F. Taverner’s (Alaska) Canada goose (Branta c. taverneri)
G. Inferior (Hudson Bay) Canada goose (Branta c. inferior)
H. Vancouver Canada goose (Branta c. fulva)
I. Dusky Canada goose (Branta c. occidentalis)
J. Cackling Canada goose (Branta c. minima)
K. Aleutian Canada goose (Branta c. leucopareia)

Tags: , , , , ,

3 Comments on Canada goose

  1. Απόστολος Νικολαου says:

    Γεια σας
    Ενδιαφέρομαι για την αγορα ενός ζευγαριού καναδοχηνες,
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν ειναι διαθέσιμες και την τιμη τους,
    Ευχαριστώ

  2. tasos says:

    ενδιαφερομαι για ζευγαρι καναδεζικες χηνες…παρακαλω επικοινωνηστε στο email mou.thanks

  3. tasos says:

    ENDIAFEROMAI GIA ZEYGARI KANADEZIKES XINES…EPIKOINONISTE MAZI MOU STO EMAIL MOU.anastasios.giakis@yahoo.gr

Leave a Reply to Απόστολος Νικολαου Cancel reply

*