Ανήκουν στις μεγαλόσωμες ράτσες, κατηγορίας Διάφορα (Miscellaneous).
Ονομάζονται και Transylvanian nacked necks καθώς και turkens, με την ονομασία turken να προέρχεται από την λανθασμένη ιδέα ότι αποτελεί υβρίδιο μεταξύ κότας και γαλοπούλας, λόγω του μεγέθους και της όψεως του που μοιάζει με γαλοπούλα.
Η καταγωγή τους είναι από την ανατολική Ουγγαρία και αναπτύχθηκε αργότερα στην Γερμανία και το βάρος τους δεν υπερβαίνει τα 4 κιλά για τον κόκορα και τα 3 κιλά για την κότα.

Χαρακτηρίζονται από τον γυμνό λαιμό τους που τους δίνει όψη γαλοπούλας και αναγνωρίζονται σε 4 χρωματισμούς, καστανοκόκκινο, buff, λευκό και μαύρο.
Τα αυγά τους έχουν χρώμα καστανό.

Η ίδια ράτσα υπάρχει και σε μικρόσωμη (bantam) στην κατηγορία Single combed clean-legged other than game bantam class
Το βάρος τους κυμαίνεται από 970 γραμμάρια για τον κόκορα και 860 γραμμάρια για την κότα.
Έχουν τα χαρακτηριστικά των μεγαλόσωμων και αναγνωρίζονται σε 4 χρωματισμούς, λευκό, μαύρο, red και buff.

Ειδικοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πρόσφατα ανακάλυψαν τον λόγο της μεταλλαγής σε αυτές τις κότες που δημιουργεί τον γυμνό λαιμό τους, που οφείλεται στην παραγωγή της πρωτεΐνης ΒΜΡ 12 στην περιοχή του λαιμού η οποία για κάποιο λόγο εμποδίζει την ανάπτυξη των φτερών.
Πιστεύεται ότι ο γυμνός λαιμός από φτερά, διευκολύνει το πτηνό να αντεπεξέλθει την ζέστη σε ζεστές χώρες, και αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει πιθανώς την ορνιθοτροφία σε αναπτυσσόμενες χώρες με ζεστό κλίμα.

Tags: , , , ,

1 Comment on Naked Neck

  1. miltos says:

    Γεια σας και συγχαρτηρια για τις ωραιες πληροφοριες!
    Αυτη η ρατσα(γδυμνολαιμες οπως τις φωναζουμε στην Κρητη)ειναι απο τις αγαπημενες μου.Η παλιοτερη που εχω ειναι τωρα 4 ετων.
    Ξερετε μηπως να μου πειτε ποσα χρονια κατα μεσο ορο ζουν?

Leave a Reply

*